8. TWO BIRDS WITH ONE STONE 9 9. Anna Chavepayre ArchitecteCyrille Marlin PaysagisteDavid Pradel ArchitecteJulien Chavepayre Producteur, info@collectifencore.comT +33 (0)7 83 58 35 15, Générateur d’activités Arkinova 73 rue de Mirambeau 64600 Anglet, siège social:Hourré 200 route de Bergouey 64270 Labastide Villefranche, Merci. Par exemple, cueillir un fruit en sortant de l’école, lire assis sur un banc le soir sous un éclairage écologique, faire pousser un arbre sur ses propres déchets verts... 7. The 2020 AR House Awards are judged by Anna Chavepayre (co-founder of Collectif Encore), Lisa Shell (founder of Lisa Shell Architects), and Ard de Vries (founder of Ard de Vries Architecten), all of whom have had projects shortlisted or commended in the awards in previous years. Then, is it not invented once but instead, gives way to its inhabitants (humans, insects, trees, birds, .owers and even earthworms) to invent it every day. COLLECTIF ENCORE HEUREUX Bricolages organisés représenté par Nicola Delon et Julien Choppin. A sheltered, wind free, double height bu.er space between interior and exterior. blog sobre arquitectura y arte contemporáneo | seguimiento diario de la actualidad española y mundial. Building. Nous pensons que le lien social fait partie de l’existant et qu’il oriente chaque processus de projet d’aménagement ou d’architecture. The winning house design was chosen by a judging panel including three previous AR House finalists: co-founder of Collectif Encore Anna Chavepayre, British architect Lisa Shell, and Dutch architect Ard de Vries. Only when the landscape and the inhabitants are part of the house, does it becomes alive. architecture • landscape • urbanism • design Our architecture makes life more beautiful than architecture. A community for students, professionals, and lovers of architecture. A 25 m2 bathroom is not a bathroom any longer, it becomes a library, a living room, a playroom, or whatever else you want it to be. General Design Co | Collectif Encore | David Leech Architects | AZL Architects | MORQ | Kochi Architect’s Studio | Lacaton & Vassal | Balkrishna Doshi | Instituto Balear de la Vivienda | Alberto Kalach + TAX | Comunal | Rozana Montiel | Peter Barber Architects | Lacol | Rogelio Salmona | Minnette De Silva | Typology: Palace £15.99 . Residential Architecture. Cela permet de créer un système ouvert capable de s’adapter au quotidien, changer avec les saisons et évoluer avec le temps et la vie. photos: © Michel Bonvin. The inertia of the uninsulated walls allows the house to fully breathe, silently since there’s no CMV system (some of us have forgotten that air .ows naturally without any engine nor electricity). The sun is low in winter and warms up the space whereas as it goes up during summer, the roof protects us and the vegetation provides its natural freshness. collectif encore. Rebar House .. Encore peut aussi servir à faire des maisons, des logements collectifs, des bâtiments publics.Autrement dit, Ã  réfléchir sur de très petits, des petits, des moyens, des grands et de très grands ”projets”.2. Autrement dit, à faire en sorte que des gestes très simples retrouvent une place tangible dans notre quotidien. Gallery of Hamra / Collectif Encore - 5. collectif encore. Nous sommes encore, une agence d’architecture et de paysage, d’individus, citoyens convaincus de la nécessité de projets ancrés dans le réel et qui à l’heure des Facebooks et autres Twitters où ne devient visible que ce qui est simplifié et binaire, valorisent la complexité, les interactions et le lien social, les transformations et la modularité. 2.9k. Entries were received from around the globe and considered by the judges, who were looking for ingenious and pioneering houses that seek to push the type forward. Moreover, she was delighted with the fairly open-ended brief that called for a flexible, multipurpose space—it's the very type of project Collectif Encore endeavors to work towards. THE OUTDOOR BATHROOM Rattachée à l'Université de Montréal depuis 1964, l'École d'architecture est le seul établissement à Montréal à offrir une formation professionnelle en français. View Entire Discussion (1 Comments) More posts from the InteriorDesign community. AR House 2020 … 1. In winter, the sun directly heats the 70 cm thick stone walls and an air /water heat pump heats up the floor. One rule: DO AS LITTLE AS POSSIBLE AND CREATE 50% OF OUTDOOR SPACES. À replacer l’expérience ordinaire des habitants au centre de la manière de concevoir leur environnement de tous les jours. Architecture. Niall Burke February 15, 2019. Enfin, encore peut servir à replacer de l’enthousiasme là où il est devenu parfois difficile d’en avoir. Sold Out. Which we did, resulting in a 80 m2 terrace which became the best spot for sunsets. Nov 16, 2020 - Completed in 2017 in Sweden. 9. The flow might emerge from the fields of interaction between Chavepayre, her practice and the often-silent bodies of authorship that go uncredited. You haven't let us down yet. The Director of Design and original owner, Steve Vollmer, continues as the design voice of the firm; providing a proven approach blended with the fresh influences. At ArchDaily, we don't believe that "expert" juries are necessary to determine quality architecture. We trust you, our readers, to select the buildings that - due to their beauty, intelligence, creativity, or service to the community - represent the best architecture of the year. collectif encore architecture & paysage. The property itself is a relatively small, back to basics home. A staircase is also a place to sit or a bleacher to watch the chef cook, but it also becomes a bookshelf, a small desk, a bar, a storage space for kitchen appliances and others, etc. Unlike many architects who intend to recreate sunsets at each project they do, we believe that integrating it to our building is enough (and much cheaper). At the back of the house, the former barn was left as a technical and working space. Nous pensons  que les habitants d’un quartier, les plantes, les animaux, les oiseaux, les insectes... sont ”les habitants d’un quartier” et qu’il faut agir en faveur de tous. Bustler is all about architecture and architecture-related competitions and events. À favoriser le lien social entre les habitants ou usagers d’un endroit, bâtiment, espace public ou grand territoire. Collectif Encore is an agency of architects and landscape architects who claim the need for projects anchored in real life. architecture • landscape • urbanism • design Our architecture makes life more beautiful than architecture. At 1,399-square-feet (130-square-meters) the … A Brilliant Little Home Wins Sweden’s Most Prestigious Architecture Award 6 / 16 “The exterior walls are not happy with just being the limitation between interior and exterior,” Collectif Encore explains. À rechercher les réponses les plus adaptées à des situations spécifiques, par conséquent les solutions peuvent être singulières, originales voire étonnantes. Notre ambition est de rendre la vie plus belle que l’architecture, que nos projets soient plus riches en réalité qu’en image, plus intéressants habités demain, et encore plus dans 10 ans. That’s how architecture makes life more beautiful than architecture. From outside, the house looked like any farm house in the Basque Country, a massive yet unpretentious architecture. Press J to jump to the feed. Also, since a guardrail can only do one thing, if we replace it by a construction-site safety net, it can be a railing, a playroom, a sofa, a hammock, a spot for reading or studying the clouds or the .ying royal kites, or simply stargazing. THE BACK SIDE La rationalité et la simplicité des projets d’architecture sont des critères indispensables. the collective french architecture office still has transformed an old farmhouse in southwest france into an “hourré”, a fun and lively house full of outdoor spaces and intricate nooks and crannies. From outside, the house looked like any farm house in the Basque Country, a massive yet unpretentious architecture. 1.2K likes. WHAT WE BELIEVE IN Collectif Encore architecture & paysage; Colorado Building Workshop; Creative Architects; CROX; CRUX arquitectos; Curiosity; Daisuke Yamashita Architects; DATA; David Chipperfield Architects; Denkkamer Architectuur & Onderzoek; Diller Scofidio + Renfro; dmvA Architecten; DnA Design and Architecture; DOG; EDDA Architecture ; elii [architecture office] elisavalero; Equipo Olivares … There again, instead of installing a lift, we went for the economical yet ever operative solution of wooden ramps. Notre agence se veut un partenaire et interlocuteur du quotidien, attentif, engagé et réactif et qui privilégie la vie en participant à la création de communautés vivantes, vivables et durables. We fell in love in Labastide Villefranche, at the outskirts of the french Basque country. Instead of creating partitions and making expensive openings in these thick walls, we left the spaces as they were. En somme, à offrir plus aux habitants tout en en faisant parfois moins. LÉcole darchitecture de lUdeM est lune des 11 écoles du Canada dont la formation est agréée par le Conseil canadien de certification en architecture (CCCA). Apr 2, 2019 - Completed in 2017 in Sweden. There is this picture of a swallow inside the house that we always show when we do conferences. À aborder certaines questions difficiles et actuelles avec humour et une certaine forme de poésie. Here, one can take showers all year round but the best moment is de.nitely peeing at night under a starry sky. Source: Collectif Encore. And in summer ? Atelier National des Collectifs d'Architecture. collectif encore architecture & paysage. First a collective of architects founded in 2001 by Julien Choppin and Nicola Delon, Encore Heureux claims a generalist practice to build building as well as installations, playgrounds, or exhibitions… At the crossroads of types and equipped with a lucid and critical enthusiasm, they imagine the conditions and prompt situations in order to inhabit the complexity of the world. Explore. Cet ensemble de spécificités crée une situation unique à chaque projet, à partir de laquelle un travail attentif et méthodique nous permet de déboucher sur des solutions adaptées, innovantes et sur mesure. The agency’s philosophy was recently resumed in … Encore. THE SOUTHERN TERRACE Above the barn, the former hayloft was made of cinderblocks. Having previously worked together with Birgitta at the KTH School of Architecture in Stockholm, Collectif Encore architect Anna Chavepayre was a natural fit for the project. Photography: Collectif Encore, Michel Bonvin. Also, unlike a lot of ”one trick poney” buildings that we see, its a project that is generous with ideas ! THE INDOOR BATHROOM Well last June, as France recorded a 40° heatwave, the house visitors were asking whether there was any AC to get such a cool room temperature. collectif encore architecture & paysage . Close. À faire en sorte que rien ne soit gâché. 10. Tantôt conseillers, concepteurs, formateurs, nous sommes proches de nos commanditaires et de nos usagers. Collectif Encore's Hourré House Epitomizes The Freedom Sense. Thus very easy and cheap to take down. And the same goes for .owers as well as any other plants. Encore peut même servir parfois à ne pas intervenir sur un espace qui n’a finalement pas besoin d’être aménagé plus que ça. Collectif Encore’s Hamra studio residence nominated for the Kasper Salin award 2018. Niall Burke January 31, 2019. Article from archdaily.com. collectif encore transforms farm ruin into playful, lively house in south-western france . With an old farm, a collapsing vernacular agricultural building. Hamra is a Small Home with a Focus on Materials and Flexibility by Collectif Encore. daily posts on contemporary art and architecture | spanish and worldwide news blog. 6. Collectif Encore works across landscape and architecture as one: nature taking over the house, the house becoming a forest, the living room a clearing. a f a s i aarchzine . À faire en sorte que la présence du vivant redevienne une question de premier plan dans la conception d’une architecture, des espaces urbanisés, voire même l’évolution des espaces agricoles. À aborder les questions que pose une situation avec du bon sens et une certaine évidence. The judges are looking for “ingenious and pioneering houses that seek to push the type forward.” The … Mieux, à regarder ce qui existe et ce qui vit sur un terrain avant d’y construire un bâtiment ou de l’aménager. Also, with its 7m tall rosebushes, the month of June is particularly lovely when thousands of roses are blooming. Hence with no insulation nor heating. Architects: Collectif Encore. One rule: DO AS LITTLE AS POSSIBLE AND CREATE 50% OF OUTDOOR SPACES. . May be that’s the unfortunate reason why we talk much more about how windows look like instead of making place for the birds so they can be part of the house. Log In Sign Up. Crossposted by 1 day ago. Jul 20, 2020 - Hourré est un bâtiment multimodal qui en fonction de son occupation, des besoins, du temps et des saisons, s’adapte, évolue et permet d’accueillir le développement d’activités toujours nouvelles. 1 minute ago. Oct 19, 2019 - Image 5 of 35 from gallery of Hamra / Collectif Encore. À faire des économies, tout du moins à déplacer l’économie d’un projet de manière à augmenter le bénéfice direct pour les habitants et les usagers. User account menu. WHAT WE WANT IS FREE: ECO-SERVICES THE SOUTHERN TERRACE A sheltered, wind free, double height bu.er space between interior and exterior. _. collectif encore architecture & paysage. Ainsi, encore peut servir à réduire la distance entre les habitants d’un lieu et ceux des milieux plus ou moins naturels qui constituent le lieu. And so we kept the roof’s opening intact and turned the doors into sliding windows mounted on the facades so they disappear when opened. When we .rst opened its main door, we were expecting to come across the usual dark and damp central space called ”Ezkatz”. In many ways, Hourré epitomises our approach of space, landscape, ways of living and sense of freedom. Locally founded in 1988 and previously named Vollmer & Associates, CollectiV Landscape Architects was launched under the new leadership of Jim Smith and Ryan Wilt as principals. House Architecture. The sun is low in winter and warms up the space whereas as it goes up … À inverser les méthodes, par exemple partir du tout petit pour aller vers le plus grand. Doing so, we conceived a bioclimatic design that creates di.erent microclimates all over the house. Or a huge bed for guests after the party. 4. “You can shower, go to the toilet, stand on stage, cook, sleep and bathe ‘inside’ the walls.” Photo Categories: Living Room, Chair, Wall Lighting, Concrete Floors, Table. 1.2K likes. What we want is free: Eco-Services. À réfléchir à l’aménagement, la gestion ou la construction d’un tout petit espace comme à l’aménagement et la gestion à long terme d’un espace forestier ou d’une montagne. À économiser de l’espace pour préserver la présence des milieux et des dynamiques naturels. Comme aborder l’environnement immédiat de la personne dans son logement pour aller vers l’urbain.3. MANIFESTO FOR A LIVING HOUSE With walls on three sides, the open-air bathroom is cut o. from the wind and a true “sun catcher” with its own microclimate. Birds are not easy to shoot. We always create spaces that know how to do several things. THE ARCHITECTURAL REVIEW • STEPPING STONE. 340k members in the architecture community. Moreover it stresses the priority that we give to what is already there, what is free and what is yet to come. Ago Architects Design a Family Home for a Site That’s Just 12-Feet Wide. That’s the magic of these thick stone walls that have not been insulated. Nous sommes encore, une agence d’architecture et de paysage, d’individus, citoyens convaincus de la nécessité de projets ancrés dans le réel et qui à l’heure des Facebooks et autres Twitters où ne devient visible que ce qui est simplifié et binaire, valorisent la complexité, les interactions et le lien social, les transformations et la modularité. Nous concevons des projets qui prennent en compte l’ensemble des participants, la richesse et la diversité qu’ils impliquent (humaine, environnementale, patrimoniale, etc) et la valeur de tout ce qui préexiste au projet lui-même. Encore ne peut pas servir à faire table rase. Collectif Encore’s Hamra studio residence nominated for the Kasper Salin award 2018. CollectiV. barcelona . Thanks to a simple construction system that allows “mass” production and reduces costs considerably, we create railing-bookshelves, nightstand-stairs, bed-bookshelves, wardrobe-beds… Even a .oor can turn into a desk/working space. contact us À concevoir des lieux où il s’agit d’apporter aux habitants un maximum d’air, de lumière, d’espace, et privilégier une diversité d’usages possibles. Images by Michel Bonvin. Chris Collaris and I29 Complete a Small Holiday Home in The Netherlands . Courtesy of Collectif Encore. ← PYRÉNÉES MAGAZINE • VIVRE DANS L'ESPACE BUILDING FOR BIRDS, FLOWERS AND PLANTS It was designed by Encore and built in 2017 under the careful eye of architect Anna Chavepayre. THE WESTERN TERRACE A living house is a happy house, capable of sharing its happiness. Another thing we had to design was accessibility as one of the family members seats in a wheelchair. By letting the house invent itself, we discover a daily life that we could not have invented ourselves. Images by Michel Bonvin. It is a pretty lousy picture. The roof had collapsed and pulled the upper .oor with it, turning the house into a forest which main room had become a clearing. The roof opening made it possible for the upstair bedroom to have a view over the Pyrénées mountains and for the plants to get watered naturally and it creates the bene.t of a mountain view for the .rst .oor bedroom. Press question mark to learn the rest of the keyboard shortcuts . Doing so, the house changes constantly, through the hours, days and seasons. This residence, designed by the French-based architecture firm Collectif Encore, was nominated for the Kasper Salin award – one of Sweden’s most prestigious architecture awards. Collectif Encore is an agency of architects and landscape architects who claim the need for projects anchored in real life. Ses espaces sont tour à tour privés et intimes, ouverts et publics. Doing so, we conceived a bioclimatic design that creates di.erent microclimates all over the house. The walls then turn the house into a stove. A une époque où l’urgente nécessité de (re)penser une éco-construction n’est plus à démontrer, nous pensons qu’il s’agit en fait de penser une nouvelle écologie de la construction qui redonne la priorité au vivant et à travers lui, à l’espace car c’est là que se trouvent l’air, la lumière et les rencontres mais aussi la liberté d’usages qui crée la diversité et permet au projet d’évoluer dans le temps. par Julien Choppin, architecte, cofondateur du collectif Encore Heureux - commissaire du Pavillon français de la Biennale de Venise 2018 Pour paraphraser leur propre présentation, Encore … Winner: Big Space, Little Space in Buffalo, NY by Davidson Rafailidis . julien chavepayre October 4, 2020. Photograph by Michel Bonvin. 5. french architecture office collectif encore has transformed an old farm in south-western france into ‘hourré’, a playful, lively house full of outdoor spaces and intricate nooks. Keeping the inertia intact and freshness all summer long. This year's jury included three previous AR House finalists: co-founder of Collectif Encore Anna Chavepayre, British architect Lisa Shell, and Dutch architect Ard de Vries. Hourré House by Collectif Encore | Labastide Villefranche - France. ”Let’s not change a thing” we thought. Niall Burke January 25, 2019. (on ne vous embêtera pas tous les jours).